вівторок, 29 жовтня 2013 р.

Костел Всіх Святих

image

Костел Всіх Святих - римо-католицький храм, пам'ятка архітектури 18 століття стилю бароко, що знаходиться у селі Годовиця Пустомитського району Львівської області. Архітектором храму був Бернард Меретин(творець собору святого Юра у Львові). Скульптором -  Іоанн Пінзель.

Вікіпедія

Про Костел Всіх Святих я взнав у Фейсбуцi. В стрічці новин хтось виклав, що французи вирішили відреставрувати напівзруйнований храм на Львівщині. Поряд з статтею було посилання на  ЖЖ з світлинами. Власне вони й мотивували самому подивитись, що та як.

До Годовиці зі Львову їхати кілометрів з 15-17. Я порахував, що на велосипеді то десь година часу, подивився маршрут на карті, й поїхав. За дві години вже був на місці. 

image

Храм знаходиться поряд з ставком і оточений деревами. Місцеві жителі показали мені куди та як йти, то ж цим не було проблем.

image

Вхід до костелу зачинений, але з протилежної частини є невеликий отвір. Я припаркувався поряд і зайшов всередину.

image

Поряд з входом було багато сміття, банок, пляшок. Всередині все заросло деревами й не було даху.

image

Як виявилося за радянських часів храм використовувався як господарська споруда. В 70-х роках тут була пожежа через яку згодом обвалився дах.

image

image

image

Як тільки я дійшов до переднього входу, щось повернуло мене назад і я вернувся до місця де припаркував велосипед. Там якраз підходила зграйка школярів.

Вони були дещо збентежені і певно спостерігали, що я там роблю. Питались чи я журналіст, чи реставратор, чи щось буде робитися. Я розповів про французів, про реставрацію, вони ствердно похитали головою і пішли в сторону озера.

image

image

Я зробив ще декілька світлин і поїхав назад.  По дорозі мене зустріли дощ, град та інші радості львівської погоди.

image

Немає коментарів:

Дописати коментар