середу, 9 квітня 2014 р.

Сіетл (Місто дощів, кави й Нірвани)

IMG_2557h

В Сіетл я потрапив на час різдва. Дві години польоту з Сан-Франциско(як з Києва в Амстердам) пройшли досить швидко. В аеропорту мене зустріли друзі, ми сіли до поїзда, і поїхали додому. Був пізній вечір, то ж ми й нічого не планували.

Місто було прикрашене в різдвяному стилі, на деревах висіли гірлянди, часто зустрічалися ялинки. Людей було небагато, загалом відчувався якийсь інший дух ніж в Сан-Франциско. Я поселився в друзів, ми ще трохи посиділи і лягли спати.

IMG_2463hIMG_2572

Одна з цікавих місцин це комплекс Seattle Center. Він був збудований в 1962 році до всесвітної виставки Century 21 Exposition. На території комплексу знаходяться різноманітні інсталяції, музеї, розважальні заклади та парк.

IMG_2557h
Space Needle - 84 метрова оглядова вежа. Один з символів Сіетлу. Його також можна побачити на основній заставці Windows 8.
IMG_2449
IMG_2457s
Інсталяція Sonic Bloom. Гігантські квіти, які живляться від сонячних батарей. Мають вбудовані датчики, які в залежності від ходьби людей грають мелодію.
Поїзд, що їздить на одній рельсі - монорельс. Швидкість може досягати до 80 км/год.
IMG_2482sОперний театр. На різдво тут був Лускунчик.

На території Seattle Center знаходиться музей сучасної популярної культури EMP(Experience Music Project). Сюди ми завітали в першу чергу.

IMG_2486IMG_2506Фасад музею EMP.
IMG_2513 IMG_2518
Композиція з гітар(складається з понад 500 інструментів) та одна з перших гітар в світі.
IMG_2521
Найбільша в світі колекцій речей, текстів, особистих документів та оригінальних фотографій музикантів Nirvana і Джимі Хендрікса.

В одному з залів були експонати з різних фільмів від Стартреку до Ксени принцеси воїн.

collage2seattle-collage-1

IMG_2536
Величезний фентезійний дракон. Якщо порухати хвіст він прокидався.

На третьому поверсі кожен з відвідувачів може пограти на музичних інструментах і навіть записати свій диск.

Поруч з EMP була будівля Seattle Armory. Всередині курсував іграшковий поїзд.

IMG_2488

IMG_2499IMG_2502

На Різдво місто завмирає, людей практично немає, все закрито. Коли ходив по каву, лиш під мостом зустрів пару бездомних. Згодом зустрів різдвяний захід сонця.

IMG_2427hIMG_2425 IMG_2433

Сіетл славиться своєю кавою. За статистикою люди тут споживають більше кави, ніж в будь-якому іншому американському місті. Біля будинку друзів було три кав'ярні. Ми ходили в одну з них - Caffe Zingaro, мока(small size) там чудова. Доречі відомий на весь світ Старбакс походить саме звідси.

Сіетл - також місто дощів. 2 з 4 днів був то дощ, то туман, але львів'ян таким не здивуєш. Друзі кажуть, що дощить часто, але опадів все ж не багато. Одного такого туманного дня ми ходили на вечірню прогулянку.

IMG_2611

Дорога проходила через парк. Що мене здивувало, те що освітлення в парку не було взагалі. По атмосфері нагадувало фільм жахів, де в кожен момент чекає якась несподіванка.

IMG_2633
IMG_2609h2
12-метрова скульптура "Орел". Знаходится на території олімпійського парку скульптур. В тумані нагадала живу червону морську зірку.

IMG_2641 IMG_2649
IMG_2657
IMG_2658

На фото стіна повністю заклеєна жуйками, що знаходиться поряд з Pike Place Market. Її історія починається з 90-х років. Людей дратувало те, що вони повинні чекати в черзі за квитками в театр і вони приліплювали жувальну гумку на стіну. Спочатку ще клеїли дрібні монети до жуйок, але потім ця традиція зникла, а жуйки лишились. IMG_2707

Відомий ринок Pike Place Market. Один з найстаріших в США, заснований в 1907 році.

Наступного для ми попрямували в богемний район Фремонт.

IMG_2660

Фремонтський троль. Його встановили для того щоб навести порядок на території під мостом, місцевість якого перетворилася на звалище і місце торгівлі наркотиками. В руці у троля справжній Фольксваген Жук, пофарбований у загальному стилі скульптури.

IMG_2674

А це пам'ятник Леніну, так в США є пам'ятник Леніну. На різдво його прикрасили ось в такому стилі. Кажуть на інші свята йому теж перепадає.

Потрапив він сюди пам'ятник з Чехословакії. Спочатку стояв в м. Попраде. Після 1991 року був демонтований і його за 13 тис. доларів викупив американець Люіс Карпентер. У лютому 1994 року він загинув в автокатастрофі. Статуя залишилася лежати на задньому дворі його будинку. Родичі Карпентера продали дім проте не мали куди подіти скульптуру. Через рік вони домовилися з владою про встановлення пам'ятника на перехресті в Фремонті, де він і стоїть. Доречі пам'ятник можна придбати за 250 тис. доларів.

IMG_2675
IMG_2679
На фасаді будинку знаходиться балістична ракета 50-х років. Кажуть, що справжня.
IMG_2680
IMG_2685

Ось так й минув останній день, вечором зібрали всі речі, запакували в нову сумку, бо в стару ледь влазило. Зрання літак й в Амстердам.

Немає коментарів:

Дописати коментар